Mini-publiekssymposium zwaartekrachtgolven & boekpresentatie Govert Schilling

Tuesday, 12 September 2017 from to (Europe/Amsterdam)
at Nikhef ( Spectrum )
Science Park 105 1098 XG Amsterdam
Description

Op dinsdag 12 september 2017 wordt bij Nikhef in Amsterdam een mini-publiekssymposium georganiseerd over zwaartekrachtgolven. Die dag wordt ook Govert Schillings nieuwe boek Deining in de ruimtetijd gepresenteerd.

De ontdekking van zwaartekrachtgolven - minieme rimpelingen in de ruimtetijd die ruim een eeuw geleden al voorspeld werden door Albert Einstein - wordt algemeen beschouwd als een van de grootste wetenschappelijke doorbraken van de afgelopen tijd.

Nikhef (het Nationaal instituut voor subatomaire fysica) is nauw betrokken bij het onderzoek aan zwaartekrachtgolven; Nikhef-natuurkundige Jo van den Brand is officieel woordvoerder van de Europese Virgo-zwaartekrachtgolvendetector in Italië.

David Shoemaker, woordvoerder van de Amerikaanse LIGO-detector (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), is de hoofdspreker op het mini-symposium. Hij geeft een laatste update over de status en de resultaten van LIGO. Nederlandse onderzoekers van Nikhef en van de Radboud Universiteit in Nijmegen zullen spreken over Virgo, over toekomstige detectoren op aarde en in de ruimte, over zwarte gaten, en over de astrofysische betekenis van het onderzoek.

Tijdens het mini-symposium vindt ook de presentatie plaats van Deining in de ruimtetijd (Fontaine Uitgevers), het nieuwe boek van Govert Schilling, dat geheel gewijd is aan de jacht op zwaartekrachtgolven. De originele Amerikaanse editie van dit boek (Ripples in Spacetime) verschijnt deze zomer bij Harvard University Press; de Nederlandse vertaling is verzorgd door Marieke Baan van de Nederlandse Onderzoekschoool voor Astronomie (NOVA). Het boek is tijdens en na het symposium ook te koop; Govert Schilling is aanwezig om te signeren.

Het mini-publiekssymposium vindt plaats van 16.30 tot 18.30 uur in het Spectrum van Nikhef, Science Park 105, 1098 XG Amsterdam (enkele minuten lopen van NS-station Amsterdam Science Park). De toegang is gratis, maar i.v.m. de beperkte ruimte is aanmelden via onderstaande link wel vereist (geef minimaal voornaam, achternaam en e-mailadres op).

Material:
Go to day
  • Tuesday, 12 September 2017
    • 16:30 - 17:15 David Shoemaker: LIGO/Virgo science run
    • 17:15 - 17:40 Gijs Nelemans: GW astrophysics and cosmology
    • 17:40 - 18:05 Jo van den Brand: Future of GW research
    • 18:05 - 18:30 Boekpresentatie Govert Schilling